Jak na piškot

Jak docílit perfektního piškotu, který bude jako obláček?
Receptů na piškot je nespočet, ale svým postupem se dělí na dva základní. V prvním případě šleháme celá vejce s cukrem a poté přidáváme ostatní suroviny. V případě druhém oddělujeme bílky od žloutků a šleháme sníh. Poté spojíme s ostatními surovinami. To, co vám dělá nadýchané těsto, jsou správně vyšlehaná vejce. Proto je tento krok nejzásadnější. Celá vejce šleháme opravdu dlouho, aby pěna byla krásně nadýchaná a držela. Bílky šleháme do tuhé konzistence, ale nepřešleháme.

Co vše do piškotu patří?
Na základní recept stačí vejce, cukr a mouka. Takto upečený piškot bude velmi jemný a nadýchaný. Já ho ráda používám na pláty a z upečených plátů pak vykrajuji například kolečka do mini dezertů. Do piškotu lze ale také přidat tuk (olej nebo máslo), tím docílíme jemného, ale vláčného piškotu. Tento typ ráda používám na dortové korpusy. Dále můžete do těsta přidat kakao, ořechy, kokos nebo různé ochucovací pasty (např. pistáciovou) či koření, citrónovou šťávu, apod.

Tipy na správné pečení
Při šlehání bílků zvlášť dbejte na suchou a odmaštěnou mísu, jinak bílky nevyšleháte dobře. Pro lépe vyšlehaný sníh můžete přidat špetku soli. Do těsta používám hladkou nebo polohrubou mouku. Na pláty spíše hladkou a na korpusy polohrubou.
Aby vám těsto zůstalo co nejvíce nadýchané, je potřeba vmíchat suché suroviny velmi jemně. Při pečení ráda používám vysoké formy z nerez oceli, jako například DR Ranty od www.lkstore.cz. Boky formy nikdy nevymazáváme.
Těsto dáváme vždy do předem vyhřáté trouby a platí, že je lepší péct na méně stupňů, ale delší čas. Pokud korpus hodně vyběhne, snižte příště teplotu. Upečený korpus lze ještě horký obrátit nebo zatížit.
Korpus prokrajujeme ideálně až druhý den, kdy je odleželý a méně se drobí. Hotové korpusy lze i zamrazit.

Recept na základní piškotový korpus
1 vejce
30 g cukru krupice
30 g hladké mouky

Vejce šleháme s cukrem do husté pěny. Poté velmi jemně vmícháme mouku a dáme péct na 150 stupňů Celsia asi 50 minut. Na korpus o průměru 15 cm nebo piškotový plát na plech stačí dávka ze 3 vajec.

Jak na můj oblíbený vláčný piškot najdete v kurzu Mechový korpus a s ním i recept na svěží lehký krém.
Co vy a korpusy? Jdou vám nebo s nimi máte problém?

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *